Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Единици и нули – това се крие зад всяка технология

Единици и нули – това се крие зад всяка технология

Аз детето | 2018-04-24

Единици и нули – това се крие зад всяка технология

Колко често използвате компютъра за нещо? Предполагаме, че всеки ден прекарвате известно време на него правейки най-различни неща. Ако се замислите за всички различни джаджи, които използвате всеки ден, вероятно ще осъзнаете, че имате досег с компютър повече, отколкото си мислите. Най-вече, защото компютърът не е просто онзи, който е поставен на бюрото ви. Освен лаптопите и настолните компютри, ние използваме и смартфони, таблети, музикални плейъри, електронни книги, видеоигри и всякакви подобни устройства, които са също мънички компютри по своята същност. В днешния свят, изпълнен с технологии, е трудно да се избегне използването на компютри. Всъщност, обзалагаме се, че много от вас един ден ще имат професии, които изискват да използвате компютри през цялото време. Някои от вас дори могат да създават компютри или да пишат код, за да създават софтуер, видеоигри и приложения за смартфони!

Тогава ще ви се наложи да научите и програмиране и ще разберете, че зад тези фантастични джаджи всъщност стоят просто поредици от 0 и 1. Това е същността на цифровите данни и се основава на така наречената двоична система. Когато учите математика в училище, вие използвате десетична бройна система. Това означава, че тя се състои от 10 цифри: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9. Двоичната система от друга страна, е система само с две цифри: 0 и 1, които когато се комбинират създават чудеса, особено, когато се използва за технологиите.

Може да се зачудите защо компютрите използват двоичната система след като могат толкова много неща. Много просто: компютрите и другите електронни системи работят по-бързо и по-ефективно, като използват двоичната система, тъй като използването на само две числа от системата е по-лесно. Все пак всяка електроника, по-точно клетки от нейната памет, е или включена, или изключена, така че устройствата могат да използват превключвател за включване/изключване в рамките на електрически вериги за лесно обработване на бинарна (двоична) информация. Например, изключването може да е равно на 0, а пък включването да е равно на 1. Така например всяка буква, число или символ от клавиатурата е представен от 8-битово двоично число. Например, буквата А всъщност е 01000001. Това може и да изглежда сложно, но за компютъра е много по-лесно да го разбере, отколкото например да дешифрира, че А е 10874325...

За да ви помогнем да разберете двоичната система и как тя е свързана с десетичната система с която сте запознати, вижте как изглеждат познатите ни числа изписани двоично: 1=1, 2=10, 3=11, 4=100, 5=101, 6=110, 7=111, 8=1000, 9=1001, 10=1010.

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град