любопитно

Начало | любопитно | Ето как са изглеждали в миналото някои от нещата, които използваме всеки ден

Ето как са изглеждали в миналото някои от нещата, които използваме всеки ден

Аз детето | 2016-12-01

Всеки от нас има склонността да смята, че всичко, което ползва е измислено скоро и благодарение на новите технологии. Това обаче често се оказва напълно невярно. Много от нещата, които използваме всеки ден далеч не са нови, измислени са преди век, а някои дори и преди хиляди години. Вярно, изглеждали са доста различно, но е факт, че са съществували и тогава. Любопитно ли ви е да разберете още? Тогава вижте нашите кадри за обикновени неща, които се оказват по-древни, отколкото подозирате и които използвате и до днес.

Чорапите

Убедени сме, че никой от вас досега не се е замислял как и кога са измислени чорапите, но като почти всяко друго нещо, те са се използвали и още много отдавна. Дали са изобретени от някоя стара баба, която обича да седи и по цял ден да плете, не можем да ви кажем. Но е факт, че това са чорапи от древен Египет. Те са били предназначени да се носят със сандали в по-хладните дни и на много официални императорски събирания и датират между 300 и 499 година преди новата ера.

Записването на рецепти

Записването на интересни рецепти също се случва от много по-отдавна, отколкото подозирахме. Ако трябва да сме честни, оказва се, че съседките са си разменяли рецепти отпреди да се появят хартията и мастилото. Как ли? Много лесно, записвали са ги на глинени плочки. Е, отнемало им е доста повече време, но пък си е струвало. Предполагаме...

Черните очила

Всеки си мисли, че черните очила за защита от слънцето трябва да са от скоро, защото тогава не са имали стъкла, нито пък пластмаса. Това изобщо не е така. Това са слънчеви очила, доста са необичайни, по-скоро като за някой шпионин, но са измислени в Канада преди около 500 години и са служели да защитават очите на хората от слънчевите лъчи, които се отразяват в снега.

Панталоните

За тях вече никой не се съмнява, че са стари. Все пак хората дори и в древността не са ходели чисто голи. Знаете ли обаче, че първите панталони са ушити в Западен Китай? Те били изработени от вълна и украсени с доста сложни орнаменти. Предполага се, че са принадлежали на някой важен и богат китаец.

Дъвката

Всеки знае, че дъвката е стара, особено ако е чел нашия текст. :-) Но знаете ли, че най-старата дъвка в света е била правена от смола. Смята се, че е била използвана като лекарство за инфекции в устата и дори като лепило, за да се закрепи нещо. Естествено това на снимката е просто изработена рисунка, защото няма как да се намери истинската първа дъвка.

Глобусът

Древните хора изключително много са обичали науката и да откриват и изучават всичко около себе си. Така че за никой не би трябвало да е чудно, че първият глобус е измислен и направен преди много години. Сглобен е от черупките на щраусови яйца. На повърхността на яйцата с бои са нарисувани карти на Стария и Новия свят. Учените смятат, че този глобус е направен във Флоренция, при това от самия Леонардо да Винчи.

За нас остава да се успокояваме, че поне компютрите наистина са измислени по-скоро. ;-)

Снимки: history.com

Вижте още:
Пет изобретения отпреди век, които са останали непроменени и до днес
Невероятни технологии, които ни очакват в бъдещето



Коментари
1 коментар

Симона Мешева , 10 г.,

Публикувано на 02.12.2016

Здравейте!Знам че тук не му е мястото да пиша но няма къде другаде...В сряда имаше фестивал в Банско по народни танци (и друго но все още не знам какво)...та може ли да пишете за него ако искате мога да ви напиша (с огромна гордост) кой танцов състав кои места зае за различните категории...Моля ви пишете за него..Пс.Съжалявам че ви губя времето но тъкмо се прибрах от там и съм много развълнувана

От редакцията: Здравей, Симона. Много мило от твоя страна. Разбира се, че може. Ако ни напишеш за съставите и категориите, а дори може и няколко думи защо ти е харесало и какво е било с удоволствие ще публикуваме и ще те напишем и за автор. Много ще ни е приятно дори.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град