малък готвач

Начало | малък готвач | Хакуна фритата

Хакуна фритата

Аз детето | 2017-01-20

Хакуна фритата

Знаете ли какво е „Хакуна матата“? Това не е някакво специално ястие или поне още не е... Не помните ли тази весела песен от цар Лъв? Ама наистина ли не я помните? Тя иска да ви покаже колко страхотен е светът, стига да го гледаме с оптимизъм, както и че спокойно можете да хапнете яйца за вечеря, ако си приготвите тази вкусна хакуна фритата. Тя е доста лесна за приготвяне, а и е питателна. Фритата в действителност е кръстоска между омлет и киш (вкусен специалитет с плънка от зеленчуци, сирене или кашкавал, залят с яйца), но за разлика от двете поотделно е по-вкусна и доста по-засищаща. Така например една фритата с малко хляб и салата си е идеалната вечеря. Така че можете спокойно да си я приготвите и може да ви звучи невероятно, но любимата храна на Пумба, един от създателите на „Хакуна матата“ е била точно фритатата. Това е нещо, което само ние и вие знаем. ;-)

Необходими продукти:
3 картофа
10 яйца
чаена лъжица сол
подправки – малко чубрица, розмарин и магданоз са идеални за целта
1 чаена чаша настърган кашкавал или натрошено сирене
2 супени лъжици масло

Ще ви трябват и:
2 дълбоки купи
вилица
бъркалка
тиган
ако още не можете да използвате печката добре, помощ от по-голям

Как се приготвя:

Първото, което трябва да направите е да сварите картофите, да ги обелите и да ги смачкате почти като на пюре. За целта просто сложете картофите в дълбока купа и ги намачкайте с вилица. Не е нужно да са абсолютно гладки, нека има по-големи парченца, така ще стане по-вкусно. Знайте, че това може да се направи и с други зеленчуци като например броколи, моркови. Ето за тук най-вероятно ще ви трябва помощта на възрастен, поне за да се сварят картофите, което разбира се не трябва да ви притеснява. Сигурни сме, че никой няма да откаже да ви помогне за приготвянето на такова нещо.

След това в другата купа чукнете всички яйца. Добавете и солта и подправките и ги разбийте много хубаво, така че да изглеждат като жълта течност пълна с неща. След това добавете и кашкавала или сиренето и разбъркайте още веднъж. Не забравяйте и намачканите картофи.

Накрая вземете тигана, сложете в него малко масло. Не повече от 2 супени лъжици, сложете го върху котлона и изчакайте да се разтопи леко. Тук може отново някой да ви помогне. След това внимателно изсипете яйчената смес. Трябва да стане като голям кръгъл омлет. Покрийте тигана с капак и го оставете така за 10-12 минути. След това махнете капака и оставете фритата за още около 5 минути, докато стане пухкава и кафеникава. Случи ли се това ,значи е готова и можете да я свалите от печката.

Може да се хапва топла и студена, просто така или пък в комбинация със салата или шунка.

Опитайте още:
Печени яйца с шунка за вкусна закуска
Интересни картофени сандвичи
Божествените моркови с грах на Джуди Хопс



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град