Растения и животни

Начало | Растения и животни | Къде спят буболечките?

Къде спят буболечките?

Аз детето | 2016-07-23

Къде спят буболечките?

Били ли сте някога на палатка или на пикник? Сигурно тогава сте забелязали колко е интересна природата в действителност. Не говорим само за цветята, дърветата и слънцето. Природата е много повече от това. Макар понякога да ги смятаме за досадни и дори гадни, буболечките в природата са много интересни за наблюдение и правят много любопитни неща, а често дори изглеждат красиви. Всъщност да наблюдаваш насекомите навън е много забавно и то не само през деня. Да, точно така! Повечето насекоми имат и интересен нощен живот, който ще ни позволи да видим природата по изцяло нов начин!

Разбира се, не всички буболечки са будни и през нощта, някои всъщност спят точно като нас. Но чудили ли сте се как и къде, дали имат легла със завивки и възглавници? Дали се къпят преди лягане и дали по-възрастните буболечки им казват: „Лека нощ! Дано човешките същества не ви хапят през нощта!“, както правят родителите ни? Почивката е важна част от ежедневието на всеки жив организъм. Знаете, че когато не се наспиш добре е трудно да правиш нещата, които би искал или те не се получават достатъчно добре. Същото е дори при най-малката мравка, дори тя има нужда от сън, за да е ефективна през деня. Макар буболечките да не спят съвсем по същия начин като нас, те все пак го правят. Макар да нямат клепачи и да не могат да затворят очите си както ние, те все пак спят.

Макар че учените все още не могат да докажат как, защото вярвате или не, да се изучи животът на насекомите всъщност е много трудно. Все пак се знае, че повечето насекоми са активни или само през деня, или само през нощта. Когато те не са активни е ясно, че си почиват. Това състояние на покой при насекомите се нарича апатия и не е точно сън, както ние го разбираме, а по-скоро лека дрямка. По време на апатията насекомите остават мирно и не реагират на различните стимули около тях. Това учените наричат „сън при насекомите“.

Знаете ли кое е най-хубавото? Тези малки животинки „заспиват“ за няколко секунди и единственото нещо, което може да ги събуди са изгряващото или залязващото слънце или съвсем близка опасност. Така че, сега остава да отговорим и на основния въпрос – къде изпадат в това състояние буболечките? Това се случва навсякъде, където се чувстват комфортно и в безопасност. Някои места за почивка обаче са доста странни. Например някои пчели спят върху листата на растенията почти като прилепи. Увиват краченцата си около листата и ги сгъват, след това в състояние на вцепенение и висящи в тази поза остават до изгрева на слънцето. По същия начин някои пеперуди се събират на големи групи и вечер висят от клоните на дърветата, докато дочакат следващия ден. Спането на групи осигурява на пеперудите защита от хищници. А мравките например заспиват където ги завари залезът – няма значение дали е в мравуняка, на някое листо или на улицата – те са малки и вероятността да пострадат също е малка.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град