Растения и животни

Начало | Растения и животни | Какапо – най-уникалният папагал в света

Какапо – най-уникалният папагал в света

Аз детето | 2015-11-26

Какапо – най-уникалният папагал в света

Безспорно едни от най-красивите представители на птичия свят са папагалите. Със своите изумителни цветове и невероятни способности да „говорят“, да имитират човешкия глас, те са най-предпочитаните и обичани птици. Всички сме виждали и неведнъж сме се възхищавали на видовете папагали като жако, корела и дори мъничките вълнисти папагалчета. Сега обаче ще се спрем на един много по-голям и интересен вид папагал. Можем да кажем, че папагалът какапо е особнякът на папагалите, странния роднина, който всички харесват и същевременно не разбират особено. Само си представете една доста голяма нощна птица, която никога не лети, макар да е птица и предпочита да скита из хълмистите гори в продължение на километри всяка вечер, вместо да ги прелети за половин час и огледа отгоре. Точно това е папагалчето какапо или наричано още бухалов папагал. Всъщност бухаловият папагал е доста огромен и може би ако имаше книга за рекорди на папагали, той щеше да присъства на всяка страница и да е първи във всички категории.

Какапо е най-високият и най-тежкият папагал в целия свят. Неговият ръст е 60 сантиметра, а теглото му достига 4 килограма. За сравнение хиацинтовият ара, който доста хора смятат за огромен папагал, тежи до 2 килограма. Какапо е особен и с други черти, например не може да лети. Прави го само при изключителни обстоятелства, когато животът му е застрашен и то на не повече от около 20 метра височина и за не повече от 10 минути, колкото да се отдалечи от опасността. Както вече намекнахме този приятел е уникален с много неща, освен размерите си и това, че не може да лети той бие всички други и по друга точка. Той е единственият папагал, който е нощна птица. През деня се крие в дупки или цепнатини в скалите. Точно като на бухалите и неговите лицеви пера оформят специфичен изглед на лицето му. Точно затова е наричан и бухалов папагал. Това е така, защото има хищни нощни птици, които могат да му навредят, така той е замаскиран като една от тях и те не го закачат. Но какапо определено не е хищник в действителност. Докато другите нощни птици търсят мишки и друга плячка, папагалът броди по пътеки в търсене на плодове, семена и листа. Ако желаната храна е нависоко, папагалът пак я достига. Липсата на летене бухаловият папагал е запълнил отлично – мускулите на краката му са толкова заякнали, че може с лекота да се изкачи до върха на високо дърво и да хапне каквото е решил.

Другото, което отличава особняка е и гласът му. Свикнали сме папагалите да чуруликат красиво или поне да издават не чак толкова дразнещи крясъци. Не и този. Гласът на какапо е определян като неприятен от повечето хора – дрезгав и често звучи като писък. Но това също му е необходимо, за да се прикрива от своите бъдещи врагове, такива все пак са и гласовете на повечето нощни птици. Какапо определено е доста голям рекордьор. Освен всичко, което казахме дотук, той живее и повече от 90 години, а също е един от най-старите видове папагали на планетата. Той е на нашата Земя отпреди около 80 милиона години.

За съжаление обаче този папагал е обявен за изчезващ вид, като през юли 2010 г. са преброени едва 100 птици. Живее само в Нова Зеландия. Най-интересното е, че всъщност този папагал първоначално е нямал естествени врагове, но с пристигането на европейците в Нова Зеландия на острова идват и котки, кучета и плъхове, които атакуват яйцата и малките пилета, които все още не могат да се катерят по дърветата. Така с годините на атаки е намаляло и естественото местообитание на тези птици.

Снимки: doc.govt.nz



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град