новини детски

Начало | новини детски | Колко е важно да опитваш и да следваш мечтите си? 13-годишната Симона Маркова ще ви покаже!

Колко е важно да опитваш и да следваш мечтите си? 13-годишната Симона Маркова ще ви покаже!

Аз детето | 2018-04-24

Колко е важно да опитваш и да следваш мечтите си? 13-годишната Симона Маркова ще ви покаже!

Имате ли си някоя мечта? Нещо, което ако постигнете бихте били най-щастливите хора в света! Да сте много добра актриса, актьор или пък художник... Да показват картините ви по целия свят и всички да се възхищават на това, което правите. Защо пък не и да сте учен, който да открие лекарство за някоя неизлечима за момента болест или пък нова частица, която да преобърне знанията за сегашния ни свят... Каквото и да искате да постигнете – важното е да не се отказвате и да се борите за него! Никой не е станал нито известен художник, нито велик учен за час или за ден. Много от великите художници са имали хиляди пречки и спънки преди да успеят и макар че да можеш да рисуваш е талант, всъщност е доста работа, защото всеки талант трябва да се развива. Колкото до учените – е, всеки знае, че тях пък провалите често ги преследват, но те никога не се отказват. Така не се отказва и Симона Маркова от София. Затова се надяваме нейната история да ви вдъхнови, да ви даде повече смелост и желание да преследвате мечтите си, колкото и смели и невъзможни да изглеждат те!

Казвайки невъзможни, Симона също не е очаквала, че точно тя ще бъде едно от двете българчета, които ще посетят лагера създаден по модел на НАСА в град Измир. Този лагер е единственият подобен в Европа. Още по-подценявана Симона била заради квартала в който живее и който няма особено добра слава. Въпреки това Симона обича да учи, обича Космоса и решава, че ще напише есе. Все пак, кое е най-лошото, което е могло да се случи... просто да не харесат есето ѝ. Да, обаче журито го харесва и момичето научава новината, че през август ще замине на космически лагер! Това ако не е доказателство, че не трябва да се отказваш и да опитваш, не знаем кое е... Тя е ученичка в 75 ОУ „Тодор Каблешков“. Баща ѝ работи във фирма за поставяне на паркет, а майка ѝ – в баничарница. Има по-голяма сестра, която също много се гордее с нея, както и по-малък брат. Самата Симона споделя, че е изключително щастлива, но дори и след новината за успеха ѝ продължава да не е кой знае колко уверена в себе си. Определено обаче е по-амбициозна.

„Избрах да пиша по темата „Спорт в космоса“, защото много обичам да спортувам. От дете гледам мачове с баща ми и той ме запали по футбола“ – споделя Симона. Учители предизвикват интереса на Симона по космическите теми, точно заради това след лагера, момичето мечтае да стане учител по метода сугестопедия, а сега е на път към осъществяването на една друга мечта – да се приближи поне малко до звездите.

Още за Симона Маркова и нейната история вижте във репортажа на Божила Симова, оператора Александър Георгиев и монтажиста Христо Христов от Bulgaria ON AIR!





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град