интересно

Начало | интересно | Магическо дърво дава 40 вида различни плодове, ама наистина

Магическо дърво дава 40 вида различни плодове, ама наистина

Аз детето | 2016-06-27

Магическо дърво дава 40 вида различни плодове, ама наистина

Ето една любопитна и трудна за вярване новина или информация, но е истина. Професор по изкуство от северната част на щата Ню Йорк е постигнал повече от чудо. Без ГМО, без големи експерименти той създава уникални и дори магически дървета, които не раждат само един вид плод, ами 40 разновидности на костилкови плодове! Да, знаем, че сте опулени като нас в момента и това е трудно за вярване, но е самата истина. Няма лъжа, няма магия, няма измама – 40 вида плодове само от едно дърво!

Сега може би се чувствате дори и като в детска приказка! Ние решихме, че това дърво е като извадено от книгата за Джеймс и гигантската праскова, само дето то е съвсем истинско и техниката му на създаване всъщност е много проста. Професорът е разработил метод при който присажда пъпки от различни овощни дървета върху клоните на само едно дърво и така е създал този хибрид. Той казва, че внимателно, без да наруши целостта на пъпките ги маха, не всички разбира се, след което прави малък разрез в клона на хибридното дърво и вътре закрепя пъпката. Така я оставя цяла зима, за да може дървото да свикне с нея и го полива по специален начин. Напролет усилията и грижите се отплащат и през пролетта има дърво, което ражда 40 вида плодове като праскови, сливи, кайсии, нектарини, череши и много други.

Това започна като художествен проект. Исках хората да видят колко са красиви дърветата и как прекрасно цъфтят в тези различни цветове за всяко дръвче и да се научат да се грижат повече за тях.“ – споделя професорът. Изобщо не е очаквал дървото дори да върже някакви плодове, мислел си, че просто ще прецъфти и толкова, той самият също бил изненадан, когато намерил първите две черешки и първата праскова едни до други.

Ученият планира да използва новото си откритие, за да създаде овощна градина, която ще служи като резерват на някои видове костилкови плодове, които по неговите думи са напът да изчезнат като динозаврите. Той дори и в момента отглежда малка горичка от няколко такива дървета, които са на разположение на хората. Те се снимат с тях и дори могат да си откъснат по някои и друг плод. Но тъй като създаването на едно дърво отнема около 9 години, заедно с махането на пъпките и израстването им, дърветата няма да помогнат и за другата цел на професора да се сложи край на световния глад. Но той е доволен, че това може да накара хората да се замислят следващия път, когато искат да откъснат прасковения цвят и да си го сложат в бурканче просто защото бил красив.

Вижте още:
Вековните дървета в България
Десет причини, заради които е добре да посадим дърво
Тайнствена гора с криви дървета е загадка за учените

Снимка: CNN



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град