игри за навън

Начало | игри за навън | Пинятата – сладка, интересна и не много позната игра

Пинятата – сладка, интересна и не много позната игра

Аз детето | 2017-03-28

Пинятата – сладка, интересна и не много позната игра

Пинята е вид игра, която днес се играе в цял свят, включително и в България, но много по-рядко. Много малко хора знаят къде и как е измислена тази игра. Някои хора смятат, че е от Испания, а други от Италия. По-вярно е да се каже, че е от Италия, защото там имало подобен обичай. Украсявали много красиво глинено гърне, пълнели го с бонбони, орехи и плодове, а след това го окачвали на не много голяма височина. Всички, които искали да играят си завързвали очите и играчите трябвало да се опитват да разбият гърнето. Този, който успеел да разбие гърнето, получавал всички сладки неща, които се разпръсвали след разбиването му. Говори се даже, че пинятата е измислена в Китай, защото само там вместо глинено гърне, за подобна игра, правели хартиени фенери, приличащи на крави. Но всички мексикански деца знаят, че пинятата всъщност е измислена от древните жители на Мексико – ацтеките. На празници те украсявали гърнета с разноцветни пера, мъниста и цветя. А след това разбивали тези гърнета пред статуите на своите богове, за да им изпратят дъжд, когато е много сухо.

От Мексико тази игра се е разпространила по целия свят. В Индия на пинята играят така: на висока дървена кула връзват гърне с бонбони и монети и няколко екипа от играчи се катерят по тази кула. Така всеки се опитва да стигне пръв до гърнето и да вземе изненадите от него. Японската пинята – голяма диня, от която изваждат вътрешността и я ядат. В Бразилия правят пинятата от голям балон. В него преди да се надуе се слагат бонбони и се използва специална пръчка, чрез която е много по-трудно балонът да се спука.
В САЩ правят пинятата под формата на магаре от разноцветна хартия, пълно отново с бонбони и други сладости и го удрят със бейзболни бухалки.

Да се направи най-простата пинята е лесно. Вземате голям балон, облепяте го с няколко слоя късчета цветна хартия. След това, преди да се надуе го пълните с бонбони, орехи или каквото вие решите. А за да стане още по-хубаво можете към балона да направите ръце, крака и очи и да ги закрепите, за да се получи като човече.

А ето как се играе на пинята: взимате някаква пръчка и удряте по пинятата, но трябва много да внимавате да не се нараните. Удряте докато бонбоните, или каквото сте сложили, не падне от нея. А след това, ако сте повече деца, започвате да събирате бонбоните. Ако тази игра не беше толкова лесна, нямаше да се играе по целия свят от древни времена.

Също така трябва да я завържете пинятата, така че да виси, но и да не е много високо и да е на безопасно място и да се завържат очите на всички играчи и им се раздават пъстроцветни пръчки. Който първи разбие пинятата, той е победител. Но изненадата в нея се събира от всички играчи. И още нещо, на пинята е добре да се играе в края на веселбата. Тогава гостите ще имат своя „награда“, с която ще запомнят празника.

Вижте още:
Търсачи на съкровища – игра за весели семейни вечери
Бонбоните – сладка радост за всички
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град