любопитно

Начало | любопитно | Ракета с училищен изследователски проект на борда излетя към Международната космическа станция

Ракета с училищен изследователски проект на борда излетя към Международната космическа станция

Аз детето | 2017-02-22

Ракета с училищен изследователски проект на борда излетя към Международната космическа станция

В Международната космическа станция ще се проведе първият училищен експеримент, който ще тества дали филизите се вкореняват в безтегловност. Опитът, разработен от Мария Кох, Рафаел Шилинг и Дейвид Герей – трима ученици от професионалната гимназия по земеделие в Равенсбург, Германия, напусна Космическия център „Джон Ф. Кенеди“ във Флорида на борда на ракетата SpaceX на 19 февруари 2017 г. в 9.39 сутринта местно време.

Към днешна дата експериментите, проведени в безтегловност, се концентрираха единствено върху растежа на семена. Ако филизите могат да се използват за размножаване на растения в космоса, това ще бъде важен напредък в усилията да се осигурява храна за дългосрочните космически мисии, като тези до Марс.

„Изключително сме развълнувани, че имаме възможност да проведем нашия експеримент на Международната космическа станция – сподели Мария. – Досега не е имало проучване върху ефекта на нулевата гравитация върху растежа на филизи. Този експеримент се случва веднъж в живота.“ За своя опит училищният изследователски екип подготви 15 милиметрови филизи на фикус пумила. Това растение покрива тежките изисквания за пътуване в космоса: то е достатъчно компактно и устойчиво на температурни разлики от 4 до 28°C.



Мария, Рафаел и Дейвид внимателно засадиха филизите в хранителна среда с агар, поставена във високотехнологична експериментална кутия, наречена AFEx Habitat. 36 часа преди излитането експерименталната кутия беше доставена до оперативния екип на НАСА. Едновременно с експеримента в космоса ще се проведе и контролен експеримент на Земята в условията на гравитация. Експертите по растителна защита подкрепиха младите учени с изследователско ноу-хау, научна консултация, материали и оборудване. За да разработят дизайна на експеримента, учениците изкараха стаж в Центъра по земеделие на BASF в Лимбургерхоф, Германия.

Тъй като филизите ще бъдат подложени на екстремни разлики в температурата и влажността, те трябваше да бъдат защитени срещу бактериални и гъбични болести. „Това е най-вълнуващият полеви опит, в който съм участвал. Изследователската работа винаги води до откриването на нови идеи. Но досега нашите експерименти никога не са напускали Земята – обясни д-р Себастиан Рорер от отдел „Ранно третиране на фунгициди“ в дивизия „Растителна защита“ от компанията. – Работата с учениците е отличен пример за това – такива млади хора ще бъдат бъдещето на иновациите в земеделската индустрия.“

Учениците Мария, Рафаел и Дейвид започват работата върху проекта V3PO през 2015 г. в извънкласен Клуб на младите учени в професионална гимназия Edith-Stein School Ravensburg & Aulendorf. Експериментът ще продължи 30 дни в космоса, след което ще се завърне на Земята за анализ на резултатите. Това е първият училищен проект от Германия, допуснат до образователната програма на НАСА.



„Гледайки напред в бъдещето, когато космическото фермерство ще бъде реалност, тогава ние може би ще сме пионерите,“ коментира Рафаел от екипа на V3PO.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град